Hvad er egentligt et barns største behov?

Behov
Læs nedenfor hvordan en islandsk hest fik mig til at tænke over, hvad der egentlig er et barns største behov.

Jeg var ved at begynde at tude den anden dag. Jeg så det afsnit af Matador, der ender med, at Daniel får en hest.
For eventuelle ikke-Matadorkyndige kan jeg oplyse, at Daniel er søn af Mads. Uden at skulle foretage en større psykologisk udredning af Mads via fjerneren kan han virke kontant, ambitiøs og målorienteret. Det går derfor Mads ret meget på, at Daniel umiddelbart ikke besidder sin fars evner inden for forretningsforståelse og lader til at have indlæringsvanskeligheder. I hvert fald klarer Daniel sig temmelig svagt fagligt.
Daniel derimod kan virke som en sårbar og følsom dreng. Han forsøger at indfri det, Mads forventer af ham, men kommer til at skuffe Mads (og dermed sig selv?) gang på gang.

Daniel har en bonussøster, Ellen, som er dygtig i skolen. Det ønsker Mads at belønne ved at give hende en islandsk hest. Velvidende at det faktisk ikke er Ellens største ønske, men Daniels. Mads ønsker nemlig at vise Daniel, hvad man kan opnå, hvis man gør sig umage.
Ellen reagerer med stor glæde og kalder Mads den bedste far i verden. Den nærige bedstemor overrasker alle og hiver endnu en hest frem. Til Daniel – fordi han er en god og kærlig dreng. Daniel bliver glad, men ser længselsfuldt efter Mads og får italesat, at han hellere ville have haft hesten af sin far.

Hestescenen giver mig ondt i maven af flere grunde:

1. Man ser, hvor glad Daniel bliver ved udsigten til at skulle ud til sine bedsteforældre. Uden at ane hvilket psykisk overgreb der er på vej til at ske.

2. Mads forsøger at statuere et eksempel på, hvad der er muligt at opnå, hvis man “gør sig umage”. Det er der såmænd ikke noget galt i. Problemet er, at Daniel ingen chancer har for at leve op til Mads’ krav. Mads kunne ligeså vel have bedt ham om at være tre meter høj eller slikke på sine øjne. Mads viser dermed overhovedet ingen forståelse for sin søn og sin søns forudsætninger.

3. Daniel søger med både tale og kropssprog sin fars anerkendelse. At blive set og forstået af sin far. Men han får intet tilbage. Det kan jeg mærke langt ind i maven, og det var ved at få mig til at tude.

Kære medforældre! I behøver ikke købe heste eller opfylde jeres børns højeste materielle ønsker. Slet ikke. Men vil I ikke godt lægge mærke til jeres børn? Kig på dem, se dem i øjnene. Grin sammen og glem tid og sted. Gør noget fjollet og glem de fem millioner irritationsmomenter der har været. Vær til stede og nyd de helt særlige gyldne øjeblikke der opstår ud af det blå og er væk igen, før man aner det.
Det er i bund og grund det, alle børn ønsker mere end noget andet.

Kære Aksel! Jeg lover at gøre mit bedste hver eneste dag for at huske at gøre det ligeså mange gange, du har behov for. ❤️


Skriv et svar