Ferieaktiviteter: Hvad kan man lave med sit barn?

Ferieaktiviteter
Hvad kan man lave sammen med sit barn? Få mine bud her.
Jeg faldt over et opslag på et sociale medie, hvor en mor efterlyste forslag til ferieaktiviteter med sit barn. Da jeg holder sommerferie med Aksel lige nu uden egentlige planer, synes jeg derfor, det er nærliggende at komme med mine bud på gode, gratis (eller næsten gratis) ferieaktiviteter, man kan lave sammen med sit barn.
For mange er ferien måske slut for denne gang. Idéerne kan dog også sagtens bruge i weekender. Og ellers kommer der jo nok en ny ferie på et tidspunkt. 😉

Nu kunne indlægget måske godt komme til at lyde, som om jeg synes, det er en fest at holde ferie (med barn), og at jeg er den fantastiske overskudsagtige mor, som danser i regnen i stedet for at surmule over “sommer”vejret og finder på en masse spændende ting at skabe nærvær og samvær om.
Øh nej. Det er ikke mig. Jeg forsøger, men selvfølgelig gør jeg også en masse ting, der er blottet for alt overskud og positivitet. Mere om det en anden gang!
Dette indlæg er skrevet i et positivt øjeblik, så her kommer mine forslag til ferieaktiviteter, som ikke kræver meget andet end dit engagement:

1. Gå en tur
Udnyt at I har tid, som I formentlig ikke har til hverdag. Gå en tur fordi det er dejligt at komme ud. Brug tid på at stoppe op. Betragt dyr, planter og sten. Tal om det, rør ved det og brug sanserne. Hvordan føles det? Hvad ligner det? Brug fantasien – en pind er ikke bare en pind. Det kan være en skyder, en chokoladestang eller sågar en kanin (sådan en har vi i hvert fald herhjemme!).
Husk at det er den tid, I bruger på at tøffe rundt, der betyder noget for dit barn. Det betyder mindre, om I lige når derhen, hvor du egentlig havde tænkt. Hvis I møder noget spændende på vejen, så udnyt det i stedet for partout at haste hen til den store legeplads.

2. Lav mad sammen
I hverdagene kommer det let til at handle om at få spist folket af på kortest mulige tid og med så få konflikter som muligt. Udnyt at I har tid til at være sammen om madlavningen.
Det kan være en fordel at vælge tidspunkter i løbet af dagen, hvor barnet er mest frisk. For eksempel kan man bage boller eller kanelsnegle til eftermiddagskaffen. Selv et ret lille barn kan hjælpe med at hælde ting i skålen, forme dej og pensle. Samtidig er det en god anledning til at sætte ord på det, dit barn gør og udvide ordforrrådet.
Det siger nok sig selv, men husk at det handler om at have det hyggeligt frem for at få et færdigt bagværk, der kunne være med i Bagedysten.

3. Besøg biblioteket
Man kan naturligvis låne bøger på et bibliotek – og det kan også stærkt anbefales! På den måde kan dit barn selv vælge, hvilke bøger det gerne vil låne, samtidig med at I hele tiden kan have nye, spændende bøger derhjemme sammen med de velkendte, der er jeres egne.
Hvad nogle måske ikke ved er, at man faktisk også kan låne spil i alverdens afskygninger på biblioteket. Derudover er der ofte gode legeområder, man kan benytte. Hvis man tager lidt mad og drikke med, er der derfor snildt til et par timers underholdning på et bibliotek.

4. Os rundt
Aksel er, indtil videre i hvert fald, ret godt underholdt af en “osetur” uden andre formål end at hygge os. Bevares, selvfølgelig kan det da ende med en frokost eller en is et sted, men det er slet ikke altid.
Vi har faste ’seværdigheder’, vi frekventerer – et akvarie og en skulptur. Mere underholdning er faktisk ikke nødvendig.

5. Tag ud at bade
Det danske sommervejr er jo temmelig ustabilt, så om det er mest hensigtsmæssigt ved stranden, i friluftsbad eller i svømmehallen, må være op til vejret at afgøre…
Når du er i vand sammen med dit barn, hjælper du det til at udvikle motorikken og blive fortrolig med vand. Samtidig gør det en masse godt for dit barns mentale og følelsesmæssige udvikling samt jeres relation, at I er sammen i vandet. Plask, fjol, grin, kram og vær sammen.

6. Spil
Spil et brætspil eller læg et puslespil sammen. Når du husker at sætte ord på, hjælper du dit barn med at udvikle sit sprog. Når du lærer dit barn principperne i turtagning, og at man nogle gange vinder og nogle gange taber, hjælper du det samtidig med at lære noget, der er helt fundamentalt for senere at kunne skabe og vedligeholde venskaber.

7. Udnyt teknologien – sammen med dit barn!
Se tv eller spil et spil på iPad’en – men gør det sammen med dit barn. Alt for ofte (herhjemme inklusiv) bliver skærmaktiviteter en substitut for noget, der kunne have været samvær med mor eller far. Når det bruges med måde, mener jeg faktisk ikke, der er noget galt i, at man af og til tyer til den løsning.
Men når I har ferie, er der ikke en daglig drift, der pinedød skal passes. Brug derfor en halv time på at være sammen med dit barn om det, han eller hun er draget af. Vis interesse for det, sæt ord på det du ser og lad dig begejstre sammen med dit barn.

8. Vær kreativ
Vi er absolut ikke kreative hjemme hos os! Alligevel sker det, at vi finder papir og tusser frem og tegner. Aksel er ligeglad med, at mors mennsker ligner en krydsning mellem Poul Pavas og Skriget. Så længe du kan tilsætte lidt entusiasme og fantasi, er dit barn tilfreds.
Hvis man ikke er til det hjørne, er der for eksempel modellervoks, trylledej eller fingermaling.
Jeg ved godt, at det ikke er alle børn, der selv efterspørger stillesiddende aktiviteter, medmindre de foregår foran en skærm. Min erfaring er dog, at man kan nå langt, hvis man husker at lægge sin egen skepsis væk og selv deltage.
Gevinsten ved sådanne aktiviter er muligheden for udvikling af evnen til fordybelse. Sæt ord på og hjælp dit barn til at forblive fastholdt i aktiviteten.

9. Lav ingenting
Jeg har tidligere skrevet om det her, og størstedelen af dette indlæg understreger også, at man ikke behøver farte land og rige rundt for at give sit barn en god ferie. Det er fedt for alle, at der engang imellem sker noget anderledes, og der er fuld fart på. Men det er på alle de andre tidspunkter, at dit barn virkelig har mulighed for at lære og udvikle sig. Samtidig har du en oplagt mulighed for at sætte uanede mængder plusser ind på jeres relationskonto.

Ferieaktiviteter
Dette billede er taget på en morgengåtur, efter at jeg var blevet tvunget op kl. 5.47. Så ja, en gåtur er en glimrende ferieaktivitet. Og nej, jeg var bestemt ikke særlig overskudsagtig på det tidspunkt! 😆

Skriv et svar