Få en god ferie – med børn

Ferie
Ferie med børn kan være fantastisk. Men roligt og afslappende er det sjældent ret lang tid ad gangen – selvom det på billeder kan se sådan ud…
Mange er gået på ferie eller gør det lige om lidt. Derfor kommer her et par råd til, hvordan ferien med et lille barn bliver en succes. For det er noget andet. Noget helt, helt andet end at holde ferie præ barn.

Der er i skrivende stund et stykke tid, til jeg skal holde sommerferie. Men jeg glæder mig. For første gang i fire år glæder jeg mig til at holde sommerferie!
For tre år siden var min sommer forfærdelig. Selvfølgelig var der også gode stunder, men mine overskyggende erindringer handler om et spædbarn, søvnmangel, hedebølge, sved, konstante amninger, mere sved og så fremdeles.
De sidste to år har selvfølgelig været anderledes. Men jeg synes, det er hårdt at stå for drift, underholdning og omsorg døgnets 24 timer i tre uger. Hvorom alting er, har både Aksel og jeg da klaret den. Så her kommer lidt tanker om, hvad der har hjulpet mig. 😊

1. Accepter hvordan du har det.
Uanset om du elsker udsigten til at holde ferie med dit barn, eller er betænkelig ved det – så er det sådan, du har det. Det hjælper ikke noget at dunke dig selv oven i hovedet, fordi du måske ikke ser ligeså meget frem til din sommerferie med dit barn, som du gjorde til at tage på drukferie i Lloret de Mar (tænkt eksempel. Jeg har aldrig været i Lloret. Eller på drukferie for den sags skyld 😇).

2. Tillad dig at være egoistisk
Jeg har de sidste år prioriteret at have et par dage for mig selv, inden Aksels ferie startede. På den måde havde jeg mulighed for at lade op og få ordnet lidt praktiske ting alene. Det gjorde, at jeg bedre kunne overskue de næste uger. Det kan også være, der er nogle bedsteforældre, som kan træde til en dag eller to i løbet af ferien.
Det er omdiskuteret det her med at holde ferie uden børn. Så længe det drejer sig om begrænsede dage, så mener jeg virkelig ikke, det er noget, nogen tager skade af. Ej heller synes jeg, der er grund til at problematisere det og lade sig forarge på andre folks vegne.

3. Lav en ny definition af begrebet ferie
Uanset hvordan du tidligere har været vant til at holde ferie, så kan du godt omdefinere det. Man kan godt have en indstilling om, at ens tilværelse ikke skal ændre sig, fordi man får børn. Der er dog ting, der vil ændre sig.
Hvis I skal rejse, bliver det med garanti en helt anden måde at rejse på end tidligere. Hvis I skal være hjemme, må du helt sikkert også ændre på nogle ting. I hvert fald så længe barnet er vågen.

4. Hav tilpas mange planer
Det er vigtigt ikke at farte fra det ene til det andet. Det kan dog også være vigtigt at sørge for at have nogle ting at se frem til. På den måde kommer der mere struktur på ferien (hvilket er godt for os, som er til det). Det kan føles mere overkommeligt og overskueligt end udsigten til tre uger, hvor vi “tager en dag ad gangen og ser, hvad der sker”.

5. Læg mærke til de små ting
Når man er meget sammen med sine børn, oplever man naturligt ting, som man ellers ikke ville. Måske lærer dit barn nye ord eller at gå. Nyd at du har muligheden for at være med hele vejen.

6. Lad tiden stå stille
Det er en kliché, ja. Men prøv at glemme at der findes en verden, hvor der er arbejde og forpligtelser. Vær til stede sammen med dit barn og nyd de små gyldne øjeblikke, der opstår, når man er meget sammen.
Nb. De opstår kun, hvis man selv øver sig i at finde dem. Første skridt er at lægge mobilen og andre ting, der tager ens opmærksomhed, væk. 😉 Leg med dit barn, syng, dans, gå en tur og sæt ord på hvad I sammen får øje på.

7. Det er kun en fase!
Hvis du, som jeg, synes, det kan være hårdt det her med ferie – så husk på at alt med børn er en fase. Dem med højere forældreancinnitet end mig har lovet, at der på et tidspunkt nok skal komme en tid, hvor mor igen får ubegrænset tid til solbadning, læsning, afslapning, spisning, drikning, sovning og nydning. Der er håb forude! 😉
Indtil da vil jeg huske at værdsætte Aksels treårige sprogblomster; at han stadig synes, jeg er den sejeste i verden; at jeg (som oftest) bestemmer, og at han ikke bliver flov over at danse med mig.

God ferie! ☀️


Skriv et svar