Når usikkerhed og kærlighed går hånd i hånd

Indlægget indeholder reklame, da Dansk Psykologisk Forlag har sponsoreret bøgerne.

Jeg synes i det store hele, jeg er en ganske udmærket mor. Jeg ved, hvor meget sukker jeg synes, mit barn skal have. Jeg ved, hvordan jeg styrker mit barns selvværd, og måske vigtigt af det hele ved jeg, hvor jeg kan rådføre mig, hvis min egen viden ikke slår til.

Men – for der er et men. Når Aksels reaktioner ikke stemmer overens med det gængse, som er beskrevet i mine fagbøger eller i lettilgængelige internetguides, mærker jeg usikkerheden komme snigende. Som dengang jeg ikke kunne finde en forklaring på, hvorfor han blev ved med at påføre mig søvntortur nat efter nat. Eller da han nægtede at lade sig ‘indkøre’ i dagplejen, men blev ved med at protestere.
Så kan jeg blive usikker. Selvom jeg er børnepsykolog og et forholdsvist (jeg sagde forholdsvist! 😉) intelligent menneske.

Og børn er nu engang sjældent taget ud af en lineær funktion eller et Excel ark. Børn kræver måske i virkeligheden mest af alt, at deres forældre har en grundlæggende ro til at stole på, at de nok skal fornemme, hvad der er deres børns behov.
Af mange grunde kan forældre anno 2017, mig selv inklusiv, have svært ved at finde og udvise denne ro. I bedste fald skaber det en ekspertkultur, hvor forældre frem for at stole på egen fornemmelse af deres barn overlader det til internettet, sundhedsplejersken og psykologen at finde ud af, hvad der er deres barns behov. I værste fald bliver det direkte eller indirekte skadeligt for barnet, fordi det kan skabe svære vilkår for samarbejdet mellem forældre og fagprofessionelle. Ikke fordi forældre opsøger ‘eksperter’, men fordi usikkerhed på sig selv og sin forældrerolle kan få nogle (af os) til engang imellem at optræde mindre heldigt.

Min fagfælle, psykolog Rikke Yde Tordrup, har skrevet bogen Markante forældre, som netop handler om alle os forældre, som på grund af vores egen usikkerhed, kan komme til at markere os på måder, som kan gøre de professionelle omkring vores børn usikre.
Jeg er vild med den måde, hun gennem eksempler og egne erfaringer får nuanceret et til tider sprængfarligt område. Jeg mærker et højt indre suk, når jeg gang på gang hører om “de der skide curlingforældre”. På den anden side sukker jeg mindst ligeså højt, når jeg hører om forældre, som ganske unuanceret taler dårligt om deres børns skole, lærere eller klassekammerater.

I Markante forældre er der hele vejen igennem fokus på, at alt opstår af kærlighed. Dermed ikke sagt at det er okay, når forældre starter lynchstemninger eller forlanger specialbehandling af deres barns gymnasielærer. Men ved at tænke at det i bund og grund opstår af kærlighed, bliver det trods alt lidt nemmere at kapere. På den måde bliver det en måde at bygge bro mellem to modsætningsfyldte synspunkter, og det er ret fint, synes jeg.
Bogen indeholder også en dejlig, konkret gennemgang af et barns udvikling set ud fra en af udviklingspsykologiens grand old men, Daniel Stern. Her giver Rikke Yde Tordrup mange fine eksempler, hvor de fleste forældre uden tvivl vil kunne finde sig selv et sted. Samtidig kommer hun med konkrete forslag til, hvordan både forældre og skole kan styrke et barns udvikling samt styrke samarbejdet imellem sig – alt sammen til gavn for barnet.

Hvis bogen skulle mangle noget, er det efter min mening et kapitel om de forældre, som i nogle sammenhænge bliver benævnt som “ressourcesvage”. Som jeg forstår det, er en ‘markant’ forælder oftest en ressourcestærk forælder fra middel- eller overklassen. Det er dog min erfaring, at forældre fra laveste sociale lag også kan markere sig på måder, som i den grad kan gøre de professionelle usikre.
Man kan selvfølgelig langt hen af vejen anvende den samme gode tilgang til denne type forældre. Og så alligevel. Der kan for eksempel være sproglige barrierer eller misbrugsproblematikker, som besværliggør at aftale møder på forhånd. Men med bogens velskrevethed in mente mener jeg bestemt ikke, det er nogen dårlig ting, at der er materiale til en “part II”… 😊

Om man arbejder med børn og deres (markante) forældre, eller selv er (markant) forælder, fortjener bogen helt sikkert at blive læst. Hvis du er blevet nysgerrig efter at læse mere, kan du ovenikøbet vinde et eksemplar til dig selv og en gave til en ven. Læs mere om hvordan du deltager her.


Skriv et svar