Rolige dage: Tanker om ikke at skulle en skid!

Rolige dage
Rolige dage indebærer masser af tid til at sidde og kigge ud i luften og tænke store tanker, inden man tager sko på…
Jeg har fået to åbenbaringer! Eller det er måske ikke helt rigtigt, men her i den højhellige påske lyder det da meget godt. 😊
Jeg har sådan set godt kendt til i hvert fald den ene med min hjerne. Men uanset hvor dygtig en psykolog, jeg var, inden jeg blev mor (for det var jeg! 😉), så må jeg endnu engang indrømme, at det afgjort har gavnet mig at opleve nogle ting på egen krop og sjæl. Deraf udspringer de nævnte åbenbaringer.

Selvfølgelig har jeg, inden jeg blev mor, kendt betydningen af, at børn har rolige dage, hvor der er tid til både nærvær og at kede sig. Selvfølgelig.
Det er sundt for børn (og voksne), at man nu og da skruer ned for tempoet. Giver sig god tid og ikke har andre planer end at der nok skal noget mad indenbords på et tidspunkt. Om vi vil det eller ej, indeholder hverdagen uendeligt mange valg, beslutninger og input, og det er vigtigt både fysisk og mentalt med en pauseknap engang imellem.
På den måde giver man plads til ro og fordybelse, og man fritager barnet for underliggende krav om hele tiden at skulle præstere og leve op til andres forventninger. Det behøver man nok egentlig ikke at have studeret fem år på universitetet for at regne ud. 😏

Jeg beklager, hvis jeg generaliserer nu, men det er faktisk svært for rigtig mange at tage sig disse rolige dage. Jeg ved det, fordi jeg erfarer det i såvel mit professionelle som private liv.
Her kommer min første åbenbaring: Det ér faktisk svært at lave “ikke en skid”. I hvert fald for mig – og for mange andre, formoder jeg.
Det er lidt paradoksalt, for det er faktisk det, jeg savner mest ved tiden præ barn. At have dage hvor ens største præstation er at trække vejret. Men for mig kan det slet ikke sammenlignes, når der er en toårig on the side. Derfor ved jeg, at jeg ofte tilvælger en udflugt eller aktivitet frem for rolige dage derhjemme.

Nu forstår jeg derfor for alvor, hvorfor nogle kan være tilbøjelige til at proppe kalenderen med legeland, legeaftaler og svømmehal. Fordi det rent faktisk kan være svært at gøre det modsatte, snarere end det måske egentlig er et behov for at gøre de pågældende ting.
Jeg ved ikke helt, hvorfor jeg bliver rastløs af udsigten til at skulle lave ‘ingenting’ sammen med Aksel. Men jeg ved, at rastløsheden nemt kureres ved, at vi foretager os en masse.

Det leder så imidlertid hen til min anden åbenbaring: Mit barn forandrer sig tilsynelandende, når vi har de rolige dage! Vi har haft næsten to dage i træk i påsken, hvor måtter her har kedet sig bravt. Men der har været usandsynlig store mængder leg med fokus på Aksel og tid til bare at være os.
Resultatet har kunnet ses prompte. Aksel har været langt mere medgørlig, haft en anden ro over sig og faktisk virket gladere.

Et par rolige dage lader altså til at have stor effekt. Det er vel i grunden ikke så mærkeligt ud fra lovprisningen af de her rolige dage.
Jeg kan selvfølgelig ikke love, at dit barns reaktioner vil være ligeså tydelige. Men hvis hverdagen indimellem er lidt hård, er det måske værd at afprøve på et tidspunkt…
Jeg vil i hvert fald huske disse dage og samtidig huske på, at min egen rastløshed ikke skal gå ud over Aksels behov for at have sine rolige dage.

Rolige dage
Mit særdeles fotogene barn (🙄…) nyder, at der er tid til ‘ingenting’.