Sådan oplever du dig værdsat!

Værdsat
Det kræver mere end en selv at opleve sig værdsat. Men måske kan man hjælpe det lidt på vej.
Nu vover jeg at generalisere: Alle mennesker vil gerne betyde noget for nogen og dermed opleve, at de er værdsat. Jeg kender mange børn, der har det svært, fordi de har en grundlæggende oplevelse af ikke at betyde noget. Ikke at være værdsat.
Det siger næsten sig selv, at man ikke udelukkende kan skabe oplevelsen af at være værdsat indefra. Det er nødvendigt, at der er nogen til at bekræfte oplevelsen. Fordi det i bund og grund handler om at betyde noget. For nogen.

Jeg havde dog en oplevelse her i weekenden. Vi skal snart flytte, så jeg har været i gang med at pakke og dermed rydde og og smide ud. Efter at have tømt loftet stod jeg med to skotøjsæsker fulde af breve og kort. Jeg læste ikke dem alle, og mange måtte også lade livet, men mange læste jeg. Og som jeg sad der, på bryggersgulvet, fik jeg en dejlig fornemmelse i maven.
Tænk, at så mange på et tidspunkt har taget sig tid til at skrive noget til mig. Fødselsdagshilsener, gode bedringer og feriepostkort. Sjove ord, alvorlige ord, betydningsfulde ord.
Jeg taler ikke om de obligatoriske “Tillykke med din fødselsdag, håber dagen bliver god, alt godt i fremtiden”. De kan også være gode, men de gav mig ikke den der fornemmelse i maven. Fordi de i forhold til de mere personlige hilsner manglede noget.

Jeg ved, det er moderne at leve minimalistisk. Jeg vil dog opfordre til, at man gemmer lidt hilsner. Bare de særlige. Jeg vil i hvert fald forsøge at gøre mine egne kortskriverier lidt mere personlige, end jeg sommetider har gjort.

Et andet tip (som ikke fylder i fysisk forstand) er at have en særlig mappe i sin e-mail. En tidligere kollega opfordrede mig til at lave en “Gode mails”-mappe. Når man har et arbejde, hvor det ofte er de negative ting, der kommer til at fylde, kan det være betydningsfuldt at give sig lov til at dvæle ved noget positivt. Bare engang imellem.
Jeg er sikker på (håber!), at alle af og til møder noget positivt, der kan give en oplevelse af at være værdsat. Man kan hjælpe sig selv ved at holde fast i den fornemmelse på en måde, så man kan hive den frem igen, når man har brug for det.

Værdsat
Tænk at sådan en stak her kan give så dejlig en fornemmelse i maven!


Skriv et svar