Mine tips til at rejse med mindre børn

Tips til at rejse med små børn
Få mine bedste tips til at rejse med små børn her.

Netop hjemkommet fra en uge i Mellemøsten må et ferieskriv være på sin plads. Jeg har igennem ugen fået en masse input, så måske kommer der mere om alle disse refleksioner. Først det lidt mere håndgribelige i form af mine (ganske uvidenskabelige) tips til at rejse med små børn. Ok, jeg kan så kun bryste mig af en enkelt af slagsen, så hvis man har flere, skal man nok justere lidt op. 😉 Men nu har jeg efterhånden været på fire ferierejser med Aksel som 1, 2, knap 3 og 3,5 år, så der er da lidt erfaringer at trække på. 😊
Måske er det ikke lige højsæson for ferierejser og dermed for tips til at rejse med børn – men måske kunne nogen få lyst til at gøre os kunsten efter og nuppe lidt d-vitamin (kan anbefales!). Og ellers kan tipsene jo snildt bruges på et senere tidspunkt.
De kommer i hvert fald her:

1. Bagage
Når man rejser med fly, kan man stadig have en klapvogn (eller barnevogn for den sags skyld) med. Hvis turen går til de varme lande er en klapvogn at foretrække. Når vognen tjekkes ind, kan man med fordel have pakket kurven i underdelen med eksempelvis bleer og strandting. Så fylder det ikke i jeres anden bagage.
Hvis man er særlig øm over for vognen, kan man leje en såkaldt airshell, der er en slags kasse til den. Det vil jeg dog fraråde. Vi har gjort det en gang, og der var vi nødt til at medtage kassen til hotellet, hvilket var en kende besværligt, og de andre gange er der ikke sket skade på vognen.

2. Underholdning
Afhængigt af flyveturens længde så sørg for underholdning. Til de helt små er det i sagens natur svært at finde på noget som med garanti kan give (tiltrængt) ro. Men nu hvor Aksel er tre år, kan han godt optages af noget. For en stund i hvert fald.
Til denne tur havde jeg købt to små gaver, som han fik med mellemrum, og når det var svært at gøre ham tilfreds med andet. Generelt vil jeg sige, at man skal bruge de mindste kneb først. Starter man for eksempel med at give fri adgang til iPad’en, kan det måske være svært at finde noget, der kan hamle op med det, når barnet ikke gider det mere.

3. Uden mad og drikke dur helten ikke
Hav gerne lidt snacks med (frugtstænger, kiks eller lignende) så det er nemt at stikke barnet lidt mad, hvis det skulle blive sultent. Det er samtidig god adspredelse, hvis barnet trænger til at flytte fokus til noget andet. Hav også altid en flaske vand ved hånden.

4. Medbring hjemmefra
Hvis barnet er særligt knyttet til bamse, dyne og så videre, så tag det med. Aksel har ikke haft nogle særlige ting, så det, vi har haft med hjemmefra, har været bleer (i hvert fald nok til det meste af ferien), solcreme, (nok!) skiftetøj, en smule legetøj og tegnesager. Her er der også forskel på, hvorhen man rejser, da det nogle steder er nemt at købe og supplere op og nærmest umuligt andre steder.

5. Husk at du nu primært er forælder
Som skrevet før er ferie med børn noget ganske andet end at holde ferie præ barn. Det er derfor ret godt at ændre sine forventninger tilsvarende, da ferien ellers vil have ret svært ved at blive andet end en skuffelse.
Når det er sagt, betyder det dog ikke, at man slet ikke kan noget ‘selv’. Barnet skal formentlig sove middagslur, så der er der rig mulighed for, at man, hvis man er to forældre, kan skiftes til at hvile med barnet, mens den anden kan gøre noget andet. Det samme kan man tilsvarende gøre om aftenen. For eksempel fik måtter her en times massage en aften på vores nu netop afholdte ferie, mens farmand og Aksel hyggede på hotelværelset.

6. Tid til at afklimatisere
Ferie er dejligt, men det er også hårdt. Husk derfor at barnet godt kan reagere efterfølgende på de mange indtryk. Det kan være en god idé at have en stille dag hjemme, inden hverdagen kalder igen eller alternativt en kort dag at starte på. Jeg tror ikke, nogle voksne kan sige sig fri for, at det kan være hårdt at komme i gang igen efter at have holdt ferie. Sådan er det også for små børn, de har bare ikke den samme forståelse eller samme evner at forklare det på.

7. Tilbage til hverdagen – men tal om ferien
Måske har I ændret på nogle rutiner under ferien, som I vil have tilbage til jeres vante. Måske skal barnet vænne sig til, at maden i en ferie kan være anderledes end hverdagsmenuen. Det er helt okay. Her kan man hjælpe barnet ved at sætte ord på, hvad det gerne vil – men at “det var da, vi var på ferie”. Barnet kan ikke nødvendigvis forstå, hvorfor det ikke kan være ferietid hele tiden, men derfor kan det stadig have gavn af korte, simple og rolige forklaringer.
Samtidig er det godt at blive ved med at tale om jeres oplevelser. Kig gerne på billeder og sæt ord på at “rutsjebanen var bare sååå sjov”, “du plaskede helt vildt meget”, “vi var på restaurant og spise pasta og brød”… Det kan hjælpe dit barn med at huske oplevelserne og styrker samtidig sproget.

Det var syv tips for nu. Hvem ved, måske dukker der flere op.
Nu er der vist kun tilbage at sige, at jeg allerede glæder mig, til vi skal af sted igen! ❤️


En kommentar

Skriv et svar